VattenbehandlingsteknikVattenbehandling tappvattensystem

23 september, 2020
Att vattenbehandling tappvattensystem med elektromagnetisk vattenbehandling har många fördelar ska vi gå igenom här nedan.

Ett bostadshus har mängder av utrustning som dagligen kommer i kontakt med vatten och där utfällningar, biofilm och bakterier ställer till oreda. Där vattenbehandling tappvattensystem blir en permanent lösning bidrar det med mycket synergier.

 

Lägenheter består av minst 3 st vattenkranar i kök, handfat och dusch. Små mängder kalk sätter över tid igen kranar, termostater samt perlatorer. Dyra renoveringar, byten eller ompackningar av kranar blir då nödvändiga. Läckage är vanligt förekommande med mängder av vatten som rinner ut i onödan, en kostnad som lätt kan undvikas.

Toaletter består av en flottör, en ventil som reglerar tillförsel av vatten till cisternen, samt utrustning för spolning. Även här påverkar små mängder utfällningar och onödigt förtida slitage med droppande toaletter och utbyte av utrustning blir då nödvändig.

Husen består antingen av en gemensam tvättstuga, eller så är varje lägenhet utrustad med en egen tvättmaskin. Små mängder kalk påverkar värmebatterier så att uppvärmning tar längre tid. Magnetventiler sätts igen och orsakar funktionsstörningar och fellarm. Detsamma gäller även diskmaskiner som finns i de flesta hushållen. I en behandling av ingående tappvattensystem förlängs livslängden även på vattenkokare, kaffebryggare, ångstrykjärn etc.

 

Tryckstegringspumpar

Många fastighetsägare sätter i onödan in tryckstegringspumpar då trycket minskar i vissa lägenheter. Det är oftast fel väg att gå då problemet istället blir för högt tryck i vissa lägenheter eller avsaknad av tappvarmvatten i andra lägenheter.

Här gäller det att rörsystemen hålls rena och därmed brukar ofta VA leverantörens tryck vara tillräckligt. Med 1,5 bar som försvinner per automatik över värmeväxlaren, ställer det ofta till med problem med för högt tryck och därför blir avsaknad av varmvatten i vissa lägenheter ofta ett faktum. Så att hålla dessa rena har sina fördelar ? Förhöjt tryck sliter även onödigt mycket på rörsystemen med läckage som följd.

Går vi över till driften, så har vi en växlare där vattnet ska värmas upp och där jag tidigare påtalat att 0,4 millimeter pålagring gör 10% energibortfall. VVC slingan har ofta svårt att hålla 55 grader och därmed spolas mängder av vatten bort i onödan innan hyresgästen/Brf innehavaren fått fram tillräckligt varmt vatten. Biofilm byggs upp inne i rörsystemen och detta är ”boplatser” för bakteriell tillväxt och MIC korrosion.

 

Sammanfattning:

Att behandla allt inkommande tappkallvatten och varmvatten har många fördelar och kostnader för installationen är motiverad där ROI är under 1 år.

  • Ekonomiskt livslängd förlängs på alla ingående komponenter i systemen.
  • En stor hygienfaktor när systemen och maskiner hålls rena och boplatser för bakteriell tillväxt tas bort. (ex Legionella)
  • Driftskostnader för uppvärmning, samt onödigt bortspolande av vatten minimeras.

 
Våra tjänster:

Kontakta oss om du är nyfiken på produkterna, önskar en offert eller vill beställa en vattenanalys.

 

 

Tekfast logotyp liten
Om oss

Vi erbjuder tryckhållning, avgasning och vattenbehandling av era värme-, kyla- och tappvattensystem. Med rena och rätt trycksatta system skapar vi förutsättningar för energieffektivisering och driftsäkra system med ett minimalt underhållsbehov.

Om oss

Vi erbjuder tryckhållning, avgasning och vattenbehandling av era värme-, kyla- och tappvattensystem. Med rena och rätt trycksatta system skapar vi förutsättningar för energieffektivisering och driftsäkra system med ett minimalt underhållsbehov.

Följ oss i sociala medier

© 2024 Teknik & Fastighetspartner i Stockholm AB. Alla rättigheter reserverade. |  Byggd av GaboDesign